tisdag 1 februari 2011

I miljonärskvarteren kanske det är roligt?

Läser recensionen av Lindström och Schyfferts nya föreställning "Ljust och fräscht" i DN och vill passa på att uttrycka mitt medelklasshat. Helena Lindblad, själv sextiotalist får man anta, skriver:

Man behöver förmodligen inte alls vara just sextiotalist för att garva sig halvt fördärvad åt den samspelta duon Lindströms/Schyfferts krogshow med den tidstypiska undertexten ”Drömmen om det perfekta boendet".

Jo, sextiotalist och övre medelklass som enkelt kunde ta sig in på bostadsmarknaden via eget kapital. Som inte hade barn som växte upp hos de allmännyttiga värdar som under sent 1990-tal såldes av till så kallade slumvärdar, till exempel. De som gjorde en bostadskarriär och samtidigt stora vinster eftersom de sålde av sitt egnahem under exakt rätt tidpunkt och flyttade till sin stora våning med burspråk när barnen var utflugna. Den övre medelklassen som hade råd att drömma skitdrömmar.

Förlåt, men jag tycker inte det verkar ett dugg roligt. Efterfrågar dagens "kulturliv" ytterligare en orgie i medelklassens ångest över att förverkliga sig själva? Ska "vi" skratta åt oss själva? Hela bostadsdiskursen är redan en sådan orgie, vad är annars DN Bostad med tillhörande annonsblad? Men fniss vad roligt att det är att skratta år medeklasssen med för mycket pengar och deras tillhörande ångest av att "välja" bänkskiva? Jag blir uppriktigt orolig om det är via hemsmyckningsindustrin som människor börjar tänka kring så kallade existentiella frågor som Tror vi att vi ska dö om vi slutar konsumera och heminreda?, som Lindblad snarare verkar uppskatta.

8 kommentarer:

Huvudpersonen sa...

så jäkla bra skrivet! och samma kritik kan ju tillämpas på exempelvis solsidan.

Kerstin sa...

Men tack! Jag har inte sett solsidan, nästan som den enda i Sverige. Men läste något om att om vi identifierar oss med solsidan, ja då har vi alla blivit moderater. Och det verkar ju kunna appliceras på det här också.

Anonym sa...

"sent 1990-tal såldes av till så kallade slumvärdar."

Oj Varför sålde Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ut allmännyttan till slumvärdar.

Var det Göran Persson eller Maria Wetterstrand som tog beslutet.

Nu måste ju folk som läser din blogg bara rösta på Alliansen alltså.

Tack för klargörandet.

Kerstin sa...

Anonym visar exakt på den typen av kommentarer som näthatarna kallar välmenande, som ska få skribenten att "tänka till". Tack så mycket anonym, din kommentar fick mig verkligen att tänka till.

Olle sa...

Vore det inte intressantare om du svarade på varför S, VP och MP sålde ut till slumvärdar?

Kerstin sa...

Har du inblick i vad som skedde på bostadsmarknaden i början av 1990-talet (1991) när bostadsmarknaden avreglerades och bostadspolitiken försvann förstår du också varför de allmännyttiga bostadsbolagen såldes av (t.ex sent 1990-tal där jag växte upp) och fortsätter att säljas av.

Anonym sa...

Men du riktar således ingen kritik mot S, VP och MP?

Hur kunde de bli så många "slumvärdar" om det vara så stora klipp de här värdarna gjorde.

Vad föreslår du? Staten äger alla bostäder?

Du vet kanske också att "bostadspolitiken" under 1970-1990 innebar att man inte byggde någonting...och att vi fick en gigantisk bostadsbrist med svartlägenheter som följd.

Men det vet du säker redan för det är väl inte så att du bara är arg och vill påskina att allt som är dåligt har med Alliansen att göra.

Anna Tholl sa...

Käre anonyme troll: genom att vrida diskussionen till kritik av politiska block och partier, vilket endast är din egen förtjänst eftersom Kerstin aldrig diskuterat frågan utifrån partipolitik, har du lyckats vända en fråga kring bostadsbrist och allmännytta till partipolitiskt motkäftighet. Att säga att hon vill påskina att allt som har med alliansen är dåligt är inget annat än anklagelser helt utan grunder och därmed intellektuellt haveri. Men så blir det kanske när man inte har större ambitioner än att bråka.

Denna blogg är ofta politisk. Detta betyder att jag och Kerstin delar ett avstånd mot politik som förvärrar situationer för de redan svaga i samhället och som omvandlar frågor kring mänskliga rättigheter, så som att ha någon stans att bo, till ekonomi och egennytta. Detta är oberoende vilket parti som bedriver politiken. Detta kan möjligen vara svårt att förstå för någon som du.

Själv betackar jag mig för fler kommentarer från dig om du fortsätter bygga upp och sparka ned halmgubbar.