En dag träffade jag två av de andra doktoranderna. De verkade smått avvaktande, något förvirrade mot mig. Jobbar du här nu? Men har kvar din tjänst där? Jaha… ja, det var ju kul. Jag funderade på om våra arbetssituationer tvingar oss att se på varandra med misstänksamhet. Är du mer anställningsbar än mig?
På lunchen ser jag mig omkring i lunchrummet. Uppdelningen verkar självklar, man behöver ingen större analytiskt förmåga för att se att yrkesgrupperna äter tillsammans. Administratörerna närmast dörren. Professorerna vid fönstret. Jag är outsidern och väljer ett ensamt bord. Jag kan sitta för mig själv med en tidning, det gör ingenting. Den ena av de doktoranderna jag träffade tidigare gick förbi mig, hälsade ansträngt. Plötsligt blev jag lite arg. Ingenting har förändrats sen skolmatsalen. Vi delar upp oss och några hamnar utanför. Idag kan jag åtminstone strunta i det, tänkte jag, och muttrade lite invärtes åt stroppiga doktorander.
Men jag hade bara öppnat min DN då den tidigare doktoranden satte sig vid mitt bord. ”Du har kanske förstått hur vi delar upp oss?” frågade han med ett snett leende. ”Ja visst”, ljög jag inte.
Så pratade vi om det, hur vi gör sådana här saker trots att vi utbildas till kritiskt tänkande, hur vi sett det förut i andra situationer. Vi fortsatte diskussionen till att prata om debatten kring samhällsvetenskaplig forskning och begränsningarna i publiceringssystemet, hur vi skulle vilja hitta alternativa sätt att nå ut med kunskap. Det var trevligt.
En liten minirevolution av något slag ändå. Allt som krävdes var att sätta sig vid ett annat bord än det vanliga, att prata lite med outsidern. Visa att man ser.
2 kommentarer:
Åh det är sådana berättelser som får mig att tvivla på om jag verkligen ska satsa på att doktorera. Är inte säker på att jag har tillräckligt vassa armbågar för att existera i den miljön.
Åh, jag tror det är mer av mjuka armbågar akademin behöver!
Skicka en kommentar