söndag 31 augusti 2008

Hushållsnära tjänster

Dagens DN släpper lös TCO i jämställdhetsdebatten. Hushållsnära tjänster, vilket ord egentligen! Har ni tänkt på att de "manliga" subventioneringarna heter t.ex. rotavdraget. Det finns så mycket att diskutera kring hushållsnära tjänster och artikeln att jag inte riktigt vet var jag ska börja:

-Vem som utför arbetet åt heteromedelklasskvinnorna i karriären
-Livspusslets gåta
-Kvinnornas arbetslivsförankring
-Jämställdheten i teorin men inte i praktiken

Vad som retar upp mig är talet kring männens delaktighet - eller icke-delaktighet i hemarbetet. För ja, statistiken visar ju att det är kvinnor som utför den större delen av hemarbetet. Och trots att vi vill vara jämställda och dela lika på ett teoretiskt plan verkar det som om det ohänder i praktiken. Och kvinnor vill ju arbeta och visst, vi borde väl hurra för alla lösningar som lättar hennes börda. Men mannen då? Den här meningen retar upp mig som fan:

"Men det är viktigt för jämställdheten att kvinnor kan stärka sina positioner i samhället oberoende av hur männens beteende utvecklas."

Men HALLÅ? Vilka är det kvinnorna ska bli jämställda med? Är det inte männen? Man kan få uppfattningen att jämställdhet inte alls har med kön att göra av den här meningen. Är den inte fantastiskt? Och med hushållsnära tjänster anställs ännu en okvalificerad kvinna att ta hand om det som mannen aldrig har haft tid att göra och det som kvinnan nu när hon fattat galoppen (pressen) på arbetsmarknaden inser att hon inte heller har tid att göra.

Shit, vad jag är bakis. Jag önskar jag hade en piga som kunde städa mitt badrum och mitt kök så jag kunde sätta mig och analysera arbetsmarknaden och hushållsnära tjänster i ett större perspektiv än ur en upprörd bakis students intresse.

1 kommentar:

Mi Sli sa...

För något år sedan var jag på en debatt mellan Gudrun Shyman och Birgitta Olhsson, hon liberalen ni vet. Frågan om hushållsnära tjänster kom upp och jag kom ihåg att jag så gärna ville fråga Birgitta (det här gäller även Nyamko Sabuni): Vilka kvinnor är det hon pratar om när hon menar att "det är fördelsamt för kvinnor med hushållsnära tjänster"? Inte kvinnorna som ska städa vår skit, laga vår mat och ta hand om våra barn. För vad fan händer med systerskapet egentligen om man totalt ignorerar klassperspektivet i den här frågan???

Det är så fint här tjejer! Och varmt. Jag har hittat kvällskurser i balettt och är så lycklig för det! Saknar er massor...