söndag 4 oktober 2009

Fortsätter att frälsas

Efter en paus i Bröggerläsningen tänkte jag återuppta boken "Fräls oss ifrån kärleken". Jag hade ju ändå kommit så långt som till kapitel 9. Just kapitel 9 handlar om kärlekens monogami. Och det står så här t.ex:

"Man tror att det enda det handlar om är att hitta rätt föremål och att allt därefter går av sig självt. Det är samma sak som att någon gärna vill måla och så - istället för att lära sig den konsten - anser att han bara ska vänta på det rätta motivet, och att han kan måla vackert bara han hittar det" (s 146!)

Och det låter ju lagom gulligt. Älska alla, så kommer alla älska dig. Lär dig att älska asfalten, tandborstsstunden, resorbhandlandet, jobbångesten, skrivkrystandet, spotifyspellistorna, snea tänder, ölmagar, blomvattnandet, räkningsbetalandet, fisarna, tv-tittandet, öldrickandet, pratandet...ja lär dig älska ditt liv så som det är, och kärlek kommer komma till dig. Låter ju som taget ur Mia Törnbloms Marie Antoinette-fantasier*.


*fast jag hörde på p1 att detta tydligen är fejk. Marie Antoinette ska inte alls ha sagt nåt så världsfrånvänt att bönderna skulle äta bakelser. Men nu minns jag inte lösningen. Nån som också hörde det, eller vet något mer?

2 kommentarer:

Mi Sli sa...

Bara för att få lite förtydligat... vilken är kopplingen mellan Marie-Antoinette och Mia Törnblom?

Kerstin sa...

Jag tänkte nog att Mia Törnblom är lika världsfrånvänd som Marie Antoinette antas ha varit med sitt uttalande om att fattiga bönder borde äta bakelser. Mia säger till folk att de ska typ börja le, så blir livet lite bättre, trots att folk faktiskt lider. Säger till ensamstående mammor att de ska ut och köpa sig en nya tröja för att pigga upp sig lite granna, när just den här ensamstående mamman inte har råd att betala alla räkningar under månaden. Alltså - ingen koll på sociala förhållanden i verkligheten.