onsdag 2 december 2009

Trötte Robert Gustavsson

Det måste vara fler än jag som anser Robert Gustavsson vara en av Sveriges mest överskattade män.

Jag anser inte att karln är helt utan humoristisk talang, inte alls. Men.

Jag minns med en suck de helt omotiverade samlingar kring musikanläggningen när vi gick i högstadiet, där Hassan utgjorde den ulitmata, odiskutabla humorhöjden. Det var sjukt nog ett sätt att umgås! Men det var alltid på killarnas premisser. Vi tjejer flockades för att visa att vi hade den rätta humorn, att vi också tyckte det var kul med skämt om menscyklar och ihopkopplade pizzerior. Vi var med där på kanten och upphöjde den manliga humorn till allmängiltighet.

Det hela fortsatte förstås med Nilecity. På hemmafester var det alltid nån kille som skulle hålla låda genom att göra imitationer av Percy Nilegård efter att övat i timmar framför videon. ALLA skulle tycka det var så roligt. "Ingen tänder på Alice Bah, hähähä!" Djävla svin.

Jag kommer ihåg att jag skrattade en gång åt Nilecity. Det var åt tjejen i stormarknaden som berättar om hennes dejt med Peter Jöback. För att den tjejen var en sån lysande humorist i den scenen.

Den klarast lysande stjärna i gänget har väl alltid varit Robert Gustavsson. Och nu ger han sig in i genusdebatten! Och kommer ut som fullfjädrad socialdarwinist! Och som vanligt när män vill försvara sina priviligerade rum med att hänvisa till biologin gör han det med okunskap (män befruktar... kvalificerat uttalande). Han gör senare en hänvisning till det naturliga urvalet för att fastställa att kvinnor är mindre roliga, för att sedan motsäga sig själv genom att hävda att Mia och Klara är himla roliga! Men det är ju snarare standard än undantag när man använder såna här argumentationsmetoder.

Robert Gustavsson är naturligtvis ute på en hal is av okunnighet i dessa uttalanden. Så klart det är jobbigt med en genusdebatt om den ifrågasätter vad man tidigare förstått som naturligt. Som vanligt är det svårt att se sin egen priviligerade position så länge man drar nytta av den. Jag fattar inte! Om jag vore man skulle jag vilja problematisera min position, se hur jag blev kategoriserad.

Jag kan förstå att män vill behålla sina egna rum. Det vill jag själv med andra tjejer. Men skillnaden mellan dem båda är att det senare inte har utestängt andra grupper från tillgång till makt, inflytade och pengar. Att dessutom hänvisa till unkna biologistiska argument för att behålla dessa rum är bara så djävla dumt.

Kanske är det ingen slump att Henrik Schyffert skapat en enmansshow där han hyllar 90-talet? Där hade han scenen praktiskt taget för sig själv, han och hans grabbar. Odiskutabla kungar av humorn. Det är så fint med egna rum. Vad är skräcken inför att kvinnor äntrar humorscenen? Fattar de inte att en utvidgning av begreppet humor var helt nödvändig för att det skulle bli angeläget för fler än flinande tonårsgrabbar/män? Ni har ju ändå tillgång till dramaten, för helvete!

Ovetande om det ger Robban en lysande beskriving av hur man ska förstå kvinnors höga trösklar in till manliga sfärer: (en kvinna i Killinggänget) "Jag tror inte hon skulle bli så långvarig. Hon skulle säga tack och hej. Vi har en massa interna spelregler som är så etablerade och... genuint manliga."

Du är rolig du, Robert Gustavsson.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Det är humor, Robert Gustavsson.
http://www.youtube.com/watch?v=S7tX4Ma941E

Mi Sli sa...

Oh, anar jag Glitterfittornas första ilskna kommentar! Jag ser detta som utomordentligt humoristiskt! anledningarna är flera:

- Man får inte mess with Robert Gustavsson, inte ens när han spiller ur sig kvinnoföraktande blaj! Då kommer riddarna av svennehumorbordet med höjd lans!

- Jag förstod inte klippet. Men Robban vet ju varför: det naturliga urvalet har hindrat mitt humorcentra från att utvecklas på samma sätt som mannens. Amen.

- Lustigt att sånt här alltid görs anonymt.

/arga brölande feministers intresseförening

Kerstin sa...

Alltså, här har vi skrivit om mens, ligga/icke-ligga, brustna hjärtan, filmer, pojkar, flickor och what not och så kommer det en sur(?) kommentar på detta inlägg. Jag förstår det inte. Är humorn så känslig för kön (jmf "stormen" i somras efter Bangnumret och Annika Lantz)?

Om kvinnan tar ifrån mannen humorn betyder det att fula killar aldrig får ligga? Är det därför humorn är mannens sista utpost att försvara?

Anonym sa...

Men oh nej, min älskade arga feminist! Jag är 100% feminist på heder och samvete och klippet är också 100% feministiskt! :D :D Jag tycker det är uppenbart att loud feminists (i min tolkning) också är 100% feministiskt, och sätter dit Gustavsson med besked, men ironin var tydligen för bra! :) Jag tillägnar ironin till Henrik Schyfferts tillgrötning av min hjärna på 90-talet. Du har också en fin ironi going on! ;) Tack pappa Robert. KRAM ( jag älskar loud feminists)

Anonym sa...

Men oh nej, min älskade arga feminist! Jag är 100% feminist på heder och samvete och klippet är också 100% feministiskt! :D :D Jag tycker det är uppenbart att loud feminists (i min tolkning) också är 100% feministiskt, och sätter dit Gustavsson med besked, men ironin var tydligen för bra! :) Jag tillägnar ironin till Henrik Schyfferts tillgrötning av min hjärna på 90-talet. Du har också en fin ironi going on! ;) KRAM

Anonym sa...

Haha, jag älskar ironin i att ni inte fattar att jag är på er sida. Jag älskar den här bloggen, detta inlägg och tyckte jag var jätterolig. Jag antar att det bevisar att feminister kan behärska ironi.

Anonym sa...

eh sorry spammet, men jag är tjej för övrigt och brukar kunna få ligga.

Mi Sli sa...

Detta bli bara bättre och bättre. Men jag måste säga att jag är besviken på att jag inte fick nagla till min förste sure kommentator. Det blev ju så kul!

Jag tar tillbaka alltihop. Det visade sig att jag var den enda sure kommentatorn!

Kerstin sa...

HAHAHA!

Detta är alldeles för roligt. Jag kissar på mig.

Anonym sa...

Jag (anonym) är också fnissig. :) Episkt, typ!
Fan, feminister har ingen humor. Vi behöver dig, Robert Gustafsson!

Kerstin sa...

ps, jag tar också tillbaka min sura kommentar. Men synd på ett schysst billigt påhopp om fula killar som kommenterar feministers bloggar. Darn!

Anonym sa...

Året har 365 dagar att få (inte) ligga på. :) Det kommer, det kommer..

Anders sa...

Ha ha ha! Sjukt kul diskussion.

Bra inlägg, också. Särskilt att nämna Henrik Schyffert. För mig är det väldigt jobbigt att tvingas erkänna, men jag tycker faktiskt att Schyffert är jätterolig. Detta trots att han är så genuint osympatisk, det syns i hans ögon och det hörs på hans argument. Som du säger: Han är inte särskilt bra på att problematisera sin postition.

Och ja, humor och underhållning verkar faktiskt vara manlighetens sista utpost. Det är beklämmande. Kvinnor sänder nyheter, leder debatter och intervjuar sportstjärnor, men roliga duger de tydligen inte till att vara. Någon som tror att vi får uppleva en kvinnlig programledare i På Spåret? Våra barn kanske...

Däremot: Vad menar du mer specifikt med att tjejer aldrig har utestängt killar från makt och pengar? Jag är helt med dig om du menar att tjejer sällan erbjuds just makt och pengar. Däremot tror jag nog att även tjejer förnekar andra grupper både makt och pengar om möjlighet ges. Makt är makt, liksom.

Mi Sli sa...

Jag menar inte att kön är den enda kategori genom vilken du kommer finna dig i olika tillgång till makt och pengar. Men faktum kvarstår att kvinnor har, öppet eller undercover, nekats tillträde till grupperingar med just detta. Självklart nekar kvinnor andra tillträde till grupper där de funnit vägar till inflytande, så som mycket relaterat till barn. Men det kvarstår att dessa sammanhang i stort åtnjuter väldigt liten status.

Jag kan också tycka Henrik Schyffert är kul. Men jag vänder mig mot att upphöja han och hans gäng till definitionen av humor. För det är en ofta väldigt manlig humor.

Jag känner att jag måste säga en sak: även om jag kallar mig feminist kommer jag aldrig göra mig själv till talesperson för en rörelse eller ideologi. Det kan inte heller denna blogg göra. Det är inte ens alla av glitterfittorna som kallar sig feminist. Alla har naturligtvis rätt att läsa och tycka precis vad de vill om inläggen.

/älskar skriva långa kommentarer

Anders sa...

Då är jag helt med dig!

På alla punkter, faktiskt. Lite tråkigt, kan ingen komma in och beefa lite?

/sjukt ful kille som kommenterar feministbloggar och som även gillar långa kommentarer

ryset sa...

Ryset säger.
Tur att grupp 8 är en självdöende samhällsfara.

Anonym sa...

Å andra sidan var det svårt för *vem som helst* att bli med i Killinggänget efter början av 90-talet.