måndag 28 september 2009

Ingo, queer i sjöfarten och politiktrams

Detta har varit en dag av spännande möten. Jag fick efter lunch privilegiet att stifta bekantskap med Sjöfartmuseets nya publikfångare Ingo, en jättehummer som fångades här utanför i Kattegatt nånstans. Han verkade vara den tysta, inbundna typen. De där jätteklorna verkade rätt jobbiga bara. Kanske funkar de bra på hummerbrudar?

Lite hårda fakta: alla museer här i staden har som kulturpolitiskt mål att ge museilektioner till skolungdomar, Sjöfartsmuseet har som exempel som mål att nå 600 klasser per år. Och skåda vad de erbjuder som exempel på lektioner:

- Frizon, i en tid då kärnfamiljen var ett ideal fann homosexuella män en frihet till sjöss på Svenska Amerika Liniens fartyg
- Den osynliga historien, om tjejerna till sjöss
- Queerfiskar, om gravida hanar, dominanta honor och transsexuella brunnäbbor
- Svenska slavar, om den svenska slavhandeln på 1600-talet och 1700-talet

Sånt här gör mig så lycklig över att bo i ett land som Sverige. Dessa lektioner är resultatet av ett samarbete med Hbt-festivalen och inte minst en engagerad, nytänkande och ambitiös personal. Nu får jag veta att kulturnämnden beslutat att Sjöfartsmuseet ska spara 250000 kr nästa år. För att uppnå detta ska museet inte göra några "extra satsningar på hbt och genus". Politikerdravel. Hur hade dom tänkt att just detta skulle spara pengar? De behöver inte extra genuspedagoger på Sjöfartsmuseet eftersom de redan har kompetent personal. De nya satsningarna förnyar och fräschar upp en annars stel och ärligt talat rätt tråkig historia kring relationen havet - människan. Att hitta nytänk är helt vitaliserande för museets framtid och genus och hbt-frågan kan verkligen vara del i detta för att locka nya besökare. Men nej. Inte enligt betongrövarna i nämnden.

Jag är i alla fall glad att de finns. En stads kulturutbud är självklart politiskt.

Inga kommentarer: